A fogyatékossággal élők napján

Elhangzott: Budafok-Tétényben, a Szelmann-házban, 2008. december 2-án

Szeretettel köszöntök minden kedves megjelent vendéget a Fogyatékossággal élők Napján. Az ENSZ 1992-ben a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Világnapjává nyilvánította december 3-át, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossá váltak problémáira. Kerületi hagyományainkhoz híven – immár negyedik alkalommal ünnepeljük a világnapot.

A rendezvények célja az, hogy elősegítse a fogyatékos emberek jogainak szélesebb körű érvényesítését, hogy harcoljanak a diszkrimináció ellen, hogy hatékony szerveződések szülessenek. A sérült emberek közelebb kerüljenek a társadalom többi tagjához, egymáshoz, megismerjék egymás problémáit, gondjait.

Számunkra, akik a kerületben az esélyegyenlőség megteremtéséért felelünk, az év minden napján feladatunk fogyatékkal élő embertársaink életének megkönnyítése. A kerületben már a bölcsődében kezdődik a gondoskodás a fejlesztő programokkal, majd az általános és a középiskolában folytatódik, a 2007-ben elfogadott kerületi oktatási esélyegyenlőségi programnak megfelelően. Sok intézkedésünk – például az utazó szakemberek hálózata, az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény létrehozása, az intézményeink akadálymentesítése – szolgálja a fogyatékkal élőket. Ide tartozik új szolgáltatások, például a jelzőrendszeres segítségnyújtás vagy egyes betegségekkel élők nappali ellátásának bevezetése.

A fogyatékkal élők napján köszönetet mondunk tehát a kerületi pedagógusok, szociális és egészségügyi szakemberek egész éves áldozatos munkájáról is.

Köszönöm a Hugonnai Vilma Általános Iskola tanárainak és az előadásban részt vállaló gyermekeknek, hogy műsort állítottak össze nekünk, és élvezzük lelkiismeretes munkájuk eredményét.

Köszönöm Önöknek, hogy részvételükkel megtisztelték e napot.

Kellemes napot és jó szórakozást kívánok!

by