Hozzászólás a Fővárosi Közgyűlésben

2011. január 12-én – a költségvetési koncepció vitájában

„NÉMETH ZOLTÁN (Fidesz-KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Főpolgármester Úr! Tisztelt Közgyűlés! Bizony nem győzzük hangsúlyozni azt, amit már többen ebben a vitában, így főpolgármester úr is elmondott, hogy itt egy költségvetési koncepcióról van szó, és talán azért tévesztik össze ezt többen a költségvetéssel, mert az, hogy ezt ilyen részletességében is tárgyalja a Közgyűlés – mármint a költségvetési koncepciót -, az bizony újszerű. Újszerű, hiszen az elmúlt években úgy tűnik, hogy az előző közgyűlés és annak a vezetése, az előző fővárosi vezetés ódzkodott attól a társadalmi vitától, ami egy költségvetést előkészíthet, illetve egy költségvetési koncepciót övezhet. Mi úgy gondoljuk, hogy helye van ilyen vitának, és én örülök is annak, hogy ebben az újszerűségben ez is felfedezhető, és örülök annak, hogy átláthatóvá válnak bizony azok a számok, amelyekről beszélünk.

Egy dolog miatt kell még örülnöm ennek, nevezetesen, hogy láthatóvá válnak azok a csontvázak, amelyek most potyognak a szekrényből. Láthatóvá válik az az örökség világosan, mindenki számára, a város lakói számára és a Közgyűlés számára egyaránt, hogy milyen örökséget hagyott itt az előző szocialista-szabad demokrata városvezetés. És lehet itt vitatkozni, lehet, hogy Horváth Csaba frakcióvezető úr most azt mondja – próbálom idézni pontosan -, hogy nem kaptak alátámasztott dokumentumokat, hogyha jól idézem. Nos, hogyha alátámasztott dokumentumokat keres, akkor felhívom a figyelmét, hogy a szerződéseket, amelyekről most szó van, azokat önök kötötték, vagy azok, akiket ezzel önök megbíztak. Azonkívül lehet, hogy jobb is önöknek addig, amíg nem kapnak alátámasztott dokumentumokat, mert bizony ezek elképzelhető, hogy feljelentések vagy vádiratok formájában fognak megjelenni, és ahogy erre főpolgármester úr is már utalt, bizony elképzelhető, hogy addig jó önöknek, amíg ezek a dokumentumok nem kerülnek napvilágra, nem készülnek el, vagy csak minél kevesebb készül el belőlük. De el fognak készülni, hiszen az igazságnak ki kell derülnie.

Az a helyzet, hogy lehet, hogy ez fenyegetően hangzik – Molnár Gyula képviselő úr erre utal -, de mi az igazságot keressük. Önök a pénzt keresik ebben a költségvetésben – kereshetnék egyébként az önök által hazavitt vagy az elődeik által hazavitt nokiás dobozokban is. A költségvetésben keresik, én pedig azt gondolom, hogy jobb lenne, hogyha az igazságot keresnék, és akkor bizony számos tekintetben közelebb kerülnének a mindennapi rögvalósághoz. Köszönöm szépen.”

A teljes jegyzőkönyv megtalálható itt.

Forrás: budapest.hu

by