Németh Zoltán HÍRLEVELE – 2011. 10.

BUDAFOK-TÉTÉNY ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐJÉNEK TÁJÉKOZTATÓJA

Tisztelt Budafok-tétényi Lakótársak!


Pályázatot nyert a kerület: kezdődhet Nagytétény megújítása

Nagytétény városközpontjának rehabilitációjára a kerület 2010. január 5-én nyújtotta be pályázatát. A pozitív döntés 2011. tavasz végén született meg. A Közép-magyarországi Operatív Program keretében nyílt lehetőség támogatás megszerzésére a Budapesti kerületi központok fejlesztéséhez. A projekt tartalmazza a Szent Flórián tér, a Templomkert, a Szentháromság tér, illetve a Szent Flórián (korábbi Landler Jenő) utca és Kastélymúzeum utca közterületeinek felújítását. A pályázat része a terület három meghatározó épülete, az egykori mozi, a zsinagóga és a Szelmann-ház felújítása, új funkcióval és élettel való megtöltése. Megújulnának az óváros főútjának egyes épülethomlokzatai és a gyalogos közterületek. Az óvárost összekötnék a Duna-parton épülő új városrésszel is. A városközpont-rehabilitációs beruházás összköltsége megközelítőleg 1,2 milliárd forint, ebből az önrész 238 millió forint.

 

Otthonvédelmi Akcióterv

Május 30-án megszületett a megállapodás a Bankszövetség és a Magyar Kormány között a devizahitelesek megsegítése ügyében. Fő elv, hogy minden fél (a bankszektor, az adós és az állam) vállaljon részt a terhekből, legyen kellően érdekelt a helyzet végső rendezésében. A kormány az ötpontos program kidolgozásakor kiemelt szempontként kezelte az adósok szociális helyzetét. A szociális problémák kezelésére elsősorban a Nemzeti Eszközkezelő és a kamattámogatás keretében nyílik lehetőség, ráadásul az eddigiekhez képest hosszabb távon. A program nem veszélyeztetheti az államadósság csökkentésének stratégiáját.

A program öt pontból áll:

1)    Rögzített árfolyam bevezetése a havi törlesztőrészletek meghatározására

2)    Kamattámogatási rendszer

3)    Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállítása

4)    A kilakoltatási moratórium feloldása kvótarendszerrel

5)    Az deviza alapú hitelezés újbóli engedélyezése

Szintén az adósok terheit csökkenti a végtörlesztés lehetősége. Az országgyűlés lehetővé tette a devizahitelesek számára, hogy rögzített árfolyamon végtörlesszék a devizaalapú lakáshiteleiket, ami az árfolyamkülönbség miatt a legelterjedtebb frankalapú hitelek esetében több mint húszszázalékos azonnali nyereséget jelenthet az adósoknak. A végtörlesztésre az év végéig adhatják be az igényüket azok, akik a kedvezményes árfolyamok alatti szinten vették fel hitelüket.

A frankalapú hiteleket 180, az euróalapúakat 250, a jenalapúakat pedig 2 forintos rögzített árfolyamon lehet majd átváltani, és az árfolyamkülönbségből adódó veszteséget a bankoknak kell lenyelniük. Korszerű üzemet adtak át Budafokon

Június 16-án avatták fel a Budaval Papírfeldolgozó Zrt. Gyár utcai új üzemét. A cég öntapadós címkék előállításához szükséges nyomdai alapanyagokat gyárt. A 100 százalékban magyar tulajdonú cég a magyar piac 30%-át a magáénak mondhatja, de a szlovák, a cseh és a román piacon is jelentős a részesedése.

További részletek a nemethzoltan.hu-n és a budafok-teteny.hu-n.

 

 

 

FŐVÁROSI HÍREK

 

 

Indulhat a BuBi –

 

azaz, a bérbicikli-program. Ezzel kiépülhet a közösségi kerékpáros közlekedés rendszere Budapesten.

Az EU 900 millió forintot ad erre. A BuBi lehetőséget biztosítana a kerékpáros közlekedésre azoknak, akik kerékpárral közlekednének Budapest belső területein, de nem tudnak saját biciklit használni. A program a külső kerületekből érkezőknek lehet jó megoldás.

 

Egymástól átlagosan 560 méter távolságra lévő 74 helyszínen, összesen több mint 1000 biciklit lehetne kölcsönözni. Az egyik állomáson kikölcsönzött kerékpárt – utunk végeztével – egy tetszőleges másik helyszín automata gyűjtőállomásán önkiszolgáló módon lehetne leadni bankkártya, hitelkártya, csipkártya vagy mobiltelefon segítségével. A BKK egyéb, kerékpározást támogató fejlesztésekbe is belekezdett: így a közterületi kerékpártámaszok létesítésébe, a közlekedési hálózat korrekciójába, a belvárosi kerékpárútvonalak bővítésébe és a jelzőlámpás csomópontok közlekedési rendjének kerékpárosbarát áthangolásába.

 

 

Átérhet Budára az 1-es villamos

 

Megindulhat az 1-es és a 3-as villamosvonalak fejlesztése. A projekt összesen 40 milliárd forintba kerül, ebből 2,4 milliárdos önrészt biztosítottak a fővárosi közgyűlés döntésével. A két villamosvonal már olyan rossz műszaki állapotban van, hogy a fejlesztés nélkül veszélybe kerülne a következő években a forgalom fenntartása: több szakaszon 5-20 kilométeres sebességkorlátozást kellett bevezetni, gyakran felpúposodnak a sínek.

 

Mindkét vonalon akadálymentesítik a peronokat (rámpákkal vagy liftekkel), áthangolják a jelzőlámpákat és más forgalomtechnikai megoldásokkal részesítik előnyben a villamost. Az 1-es villamost végre átvezetik Budára a Lágymányosi hídon át, egészen a Fehérvári útig. A pálya óbudai és újbudai szakaszát befüvesítik. A 3-as villamos jelenleg egyvágányú, Bihari utcai szakaszát kétvágányossá bővítik, és felújítják a síneket a vonal több részén. Egy szakaszon pedig be is füvesítik a villamospályát.

 

 

A nemethzoltan.hu-ról:

A kerületi Záborszky Pincészet egyedülálló kiállítóteret épít ki az Unió támogatásával. A Borváros az épített kulturális örökség megőrzésével és a hagyományok ápolásával új turisztikai attrakciót hoz létre, és a remények szerint ez lesz az első lépés egy borskanzen megnyitása felé is. A korábban csak elképzelésekben létező látványtervek lassan megelevenednek – életre kel a föld alatti város, hiszen az alapkőletétellel párhuzamosan elindult a kivitelezés is. A budafoki föld alatti város csodálatos világában tíz híres – balatonboglári, egri, Etyek-budai, Mecsek-aljai, somlói, soproni, szekszárdi, Tokaj-hegyaljai és villányi – borvidék jellemző pincehomlokzataival ismerkedhetnek meg hamarosan a látogatók, miközben a pincekultúrába is betekintést nyerhetnek

by