Németh Zoltán HÍRLEVELE – 2012. 03.

BUDAFOK-TÉTÉNY ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐJÉNEK TÁJÉKOZTATÓJA

Tisztelt Budafok-tétényi Lakótársak!
TÖBB DEVIZAHITELES KAPHAT SEGÍTSÉGET

Az árfolyamgát rendszerét módosító törvényjavaslathoz Rogán Antallal módosítójavaslatot nyújtottunk be, amely szerint a jogosultsági határt ne a fedezetként felajánlottingatlan forgalmi értékéhez, hanem a hitel nagyságához kössék. Ezzel az volt acélunk, hogy az eredeti javaslathoz képestjóval többen vehessék igénybe a lehetőséget. Végül is nem a közös módosító javaslatunkban szereplő 30 millióban, hanem – a Bankszövetséggel kötött megállapodás eredményeként – 20 millióban határozta meg a határt a törvény. Így azok élhetnek a lehetőséggel, akik hitelének felvételkori forintértéke nem nagyobb 20 milliónál. Lényegesen szélesebb kör számára vált elérhetővé az árfolyamgát rendszere a módosítás miatt, ugyanis a lakás értékéhez kötött változat az összes devizahiteles mintegy 72 százalékát érintette volna, míg a jelenlegi formában közel 90 százalék élhet a lehetőséggel – jelentette ki Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.
Mint mondta: körülbelül 600 ezer család számárajelenthet segítséget az árfolyamgát jelenlegi módosított formájában. A képviselő ugyanakkor mindenkit arra biztat, hogy éljen a lehetőséggel. Az árfolyamgát mechanizmusa öt évre kiszámíthatóvá teszi a törlesztést – jegyezte meg, hozzátéve: attól függően, hogy mennyi a pillanatnyi árfolyam a különbözet egy forinthitel számlára kerül, míg a kamatot érintő árfolyam különbözetet részben az állam, részben pedig a bankok állják.
Tájékoztatása szerint az ötéves moratórium lejárta után a kamatok és a törlesztő részlete gyüttes terhe nem emelkedhet 15 százaléknál nagyobb mértékben. Mint ismert: a svájci franknak 180 forinton, míg az eurónak 250 forinton rögzítették az árfolyamát amechanizmusban.
Érdemi segítséget kapnak azok is, akiknek 90 napon túli tartozásuk van. A további lehetőségekről (így a forintra átváltásról és azeszközkezelőről), illetve az árfolyamgátról (így annak jogosultsági feltételeiről) bővebben olvashatnak a www.nemethzoltan.hu honlapon.

 

Rajzold meg Budafokot! – pályázat 10-18 éveseknek

A Promontorium Polgári Casino „Budafok–Promontor 300 éve” címmel vizuális pályázatot írt ki 10–18 éves fiatalok számára.

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:

  1. Budafok 300 éve, jellegzetes épületek, utcarészletek, a kisváros hangulatának bemutatása
  2. Budafoki életképek, közösségek, az összetartozás kifejezése
  3. Budafok nagyszüleim szemével
  4. Az én Budafokom, amiért szeretek itt élni
  5. Budafok 300 év múlva, egy kisváros a jövőből

Részletek itt: http://www.nemethzoltan.hu/hirek/399/rajzold_meg_budafokot/

 

Idén március 15-én is a Zambelli-emléktáblánál szervezett ünnepséget a Nagytétényi Polgári Kör, ahol a Baross Gábor Általános Iskola növendékeinek odaadó műsorában gyönyörködhettünk (fenti kép). A Tétényi Honvéd Emlékműnél a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak szép és szívhez szóló előadását élvezhettük. Képes összefoglaló a www.nemethzoltan.hu honlapon.


FŐVÁROSI HÍREK


Választható a szennyvízdíj

A korábbi elképzelés szerint a csatornázatlan területeken mindenkinek a vízfogyasztás alapján kellett volna fizetni a szennyvízszállítás díját. Ez sokaknak nagyon hátrányos lett volna, ezért a Fővárosi Közgyűlés nemrég úgy döntött, idén választani lehet, mi alapján számlázzanak.

A XVIII. és a XXI. kerület polgármesterével közösen kezdeményeztem a lakosságnak kedvező változtatást.

A „szennyező fizessen” elvvel magunk, mint a módosítás előterjesztői is egyetértünk, viszont nem szerettük volna, ha aránytalanul növekednének azok terhei, akik eddig csak a szippantott szennyvíz mennyisége után fizettek. Ráadásul a legnagyobb probléma, hogy a fővárosi csatornázási program évek óta csúszik, így sokaknak nincs is módjuk rákötni a csatornahálózatra. Az itt élőkön kívántunk segíteni a módosítás kezdeményezésével.

A módosítás nyomán mindenki (akinek ingatlana esetében nincs lehetőség a közcsatornára kötésre) eldöntheti, számára melyik a kedvezőbb megoldás: tehát a 2013. március 1-jéig tartó időszakban a vízfogyasztás alapján szeretne fizetni, vagy pedig a szippantott szennyvíz mennyisége után.

A díjat az ivóvízfogyasztás alapján vállalók 337,7 forint+ÁFA/köbmétert fizetnek, aki pedig a ténylegesen szippantott mennyiség alapján kéri a számlázást, az 1816 forint+ÁFA/köbméter áron vitetheti el szennyvizét. A különbség tükrözi, hogy a keletkező szennyvíz a szikkasztás során a környezetet terheli, márpedig a környezet védelme nagyon fontos.

Aki a vízdíjalapú elszámolást választja, szükség szerinti gyakorisággal, többletköltség nélkül rendelheti meg a szennyvízszállítást, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. munkatársaitól. Azaz: akárhányszor is kér szippantást, ugyanannyit fizet, hiszen a felhasznált víz mennyisége után számlázzák nekik a díjat.

Azok, akik a ténylegesen szippantott mennyiség után fizetnek, köbméterenként a magasabb összeget térítik, de – az elszikkadás miatt – vélhetően kisebb mennyiség után, mint ha a vízfogyasztás alapján számolták volna.

A Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft ügyfélszolgálati irodáiban március 19. és április 13. között lehet személyesen igényelni a szállított szennyvízmennyiség alapján történő számlázást.

Amennyiben valaki külön nem jelzi, hogy az elszállított szennyvízmennyiség után szeretne fizetni, automatikusan a vízdíjalapon számláznak neki.

Bővebben a honlapon www.ftszv.hu/lakossagi-szennyviz menüpont alatt olvashatnak erről, illetve a 06-80-55-00-55 telefonszámon is tájékozódhatnak.

 

Az elektronikus jegyrendszer fokozatos bevezetéséről is döntött a Fővárosi Közgyűlés
Az eddigi papíralapú jegyeket és bérleteket új, kártyaalapú
elektronikus rendszer válthatja fel 2014-től, derül ki a BKK által
kidolgozott projektkoncepcióból. A fejlesztés számos kézzelfogható
változást hoz az utasoknak: megjelenhet az  időalapú jegy, a napi
limit és az érintésmentes bankkártyás fizetés lehetősége is, a
bérletes utasok pedig otthonról, számítógépük mellől hosszabbíthatják
meg bérletük érvényességét.
Tekintettel arra a tényre, hogy a jegyek és bérletek hamisításából
származó kár és a bliccelők által okozott bevételkiesés a közösségi
közlekedést évről évre milliárdos nagyságrendű összeggel károsítja
meg, a BKK olyan rendszert dolgozott ki, amely kártyaalapú, így
gyakorlatilag hamisíthatatlan. A kártya közlekedésben való használatát
pedig központi rendszer ellenőrzi, ami a bliccelés lehetőségét
csökkenti.
Bővebben erről és a BKV megmentéséről: nemethzoltan.hu

 

Bronisław Komorowski lengyel köztársasági elnök és Szabolcs Attila polgármester társaságában.

 

ELÉRHETŐSÉGEIM:
E-mail: zoltan.nemeth@parlament.hu
Honlap: www.nemethzoltan.hu
Fogadóóra minden hónap első péntekén, előzetes,telefonon történő bejelentkezés alapján,a Városháza fsz. 2-es tárgyalójában.
Bejelentkezni a 06-20-662-7037-es telefonszámon lehet.

A www.nemethzoltan.hu honlapon is beszámolok tevékenységemről.

 

Szép, áldott húsvéti ünnepeket kívánok!

by