Gyurcsányék nyuszikáról és az ő sapkájáról

Az ismert vicc jutott eszembe, hallva és összehasonlítva egyes ellenzéki nyilatkozatokat. Miről is van szó?

Debreczeni József, a Gyurcsány-párt alelnöke július végén nyilatkozott az egyik televízióban. Erről egy blog is beszámolt, kifejtve: Vegyük csak sorra Debreczeni érveit – miért gáz, ahogy a FIDESZ átírta a választójogi törvényt: … Megemelték a jelöltállításhoz szükséges kopogtatócédulák minimális számát, lerövidítették az összegyűjtésükhöz rendelkezésre álló időt”. Ez Debreczeni szavai szerint “arra szolgál…, hogy a Fidesz esélyeit javítsa és az ellenzékét csökkentse”, azaz – fogalmaz a blog – “igencsakmegnehezíti, hogy a kis pártok akár egyéni jelölteket, akár területi listát tudjanak állítani”. (idézet ATV interjújából és a ghostwriter.blog.hu-ról, kiemelés tőlem)

Az elmúlt napokban pedig ugyanennek a televíziónak nyilatkozott maga Gyurcsány Ferenc, és mondandójának egy részét megismételte az egyik napilapnak is. Utóbbinak ezt mondta: És, ha eltörlik az ajánlószelvények rendszerét is, az még jobban szétaprózza majd a demokratikus oldalt, hiszen boldog-boldogtalan el fog indulni. Ez a Fidesz közvetlen érdeke, ezért csinálja.” (idézet a nol.hu-ról, kiemelés tőlem)

Nos, akkor érdemes volna leülni egymással beszélgetni a Gyurcsány-párt elnökének és alelnökének. Gondolják át együtt, és döntsék el, milyen álláspontra helyezkednek! Mit javasolnak? Legyen sapka, vagy ne legyen?

(És akkor még nem említettem, hogy – noha tiszteletben tartom a véleményét – Debreczeni állítása, mint azt a mandiner.hu-n kifejtették, tévedésen alapul, hiszen „ennek éppen az ellenkezője igaz”.)

by